Progi podatkowe w Polsce

mężczyzna z tabletem i raportem

Dużo mówi się o podatku dochodowym, ale co tak naprawdę on oznacza dla przedsiębiorców? Ci, którzy rozliczają się na zasadach ogólnych powinni bowiem znać wysokość progów podatkowych, które znacząco wpływają na to ile podatku zapłaci właściciel działalności w danym roku. Więcej o stawkach podatkowych przeczytasz w naszym artykule. 

Spis treści:

Czym jest próg podatkowy?

Progi podatkowe to stawki podatku, który należy zapłacić w przypadku działalności rozliczanej na zasadach ogólnych. Progi te są uzależnione od wysokości podstawy opodatkowania za przychody, jakie podatnik uzyskał w danym roku.

We wcześniejszych latach wysokość stawek podatku dochodowego rozliczanego na zasadach ogólnych wyglądała następująco:

  • pierwszy próg podatkowy - 17%,
  • drugi próg podatkowy - 32%.

Zmiana pierwszego progu podatkowego i zmniejszenie go do 12% nastąpiła 1 lipca 2022 roku.

A jak jest teraz?

Obecnie wygląda to nieco lepiej: 

  1. pierwszy próg - 12% - dla dochodu do 120 000 zł, 
  2. drugi próg (bez zmian) - 32% - dla dochodu powyżej 120 000 zł. 

Co ważne! 

Podatnikom rozliczającym się z fiskusem na zasadach ogólnych przysługuje skorzystanie z kwoty wolnej od podatku - 30 000 zł rocznie. 

Czym jest kwota wolna od podatku? Jest to próg, który określa dochody niepodlegające opodatkowaniu. 

Podatek dochodowy płacony jest od podstawy obliczenia podatku. Aby obliczyć taki podatek trzeba wziąć pod uwagę - oprócz przychodu i kosztów - odliczenia i ulgi. Na temat ulg więcej pisaliśmy tutaj: 

Przeczytaj artykuł - Jakie PIT-y powinieneś rozliczyć?

Kogo dotyczą progi podatkowe?

Na zasadach ogólnych mogą rozliczać się podatnicy, którzy są: 

  1. pracownikami zatrudnionymi na podstawie umowy o pracę lub umowy zlecenie. 
  2. osoby prowadzące JDG z formą opodatkowania - skala podatkowa, 
  3. osoby fizyczne, które uzyskują dochody w związku z podpisaną umową o dzieło, z zysków giełdowych lub sprzedaży, a które wybrały rozliczenie wg. skali podatkowej. 

Trzeci próg podatkowy

Trzeci próg podatkowy jest nazywany również daniną solidarnościową i jest świadczeniem które zostało uregulowane w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. 

Danina wynosi 4% od podstawy obliczenia daniny, czyli nadwyżki powyżej kwoty 1 000 000 zł. 

Co ważne - podatnicy opłacający w danym roku podatek ryczałtowy i osiągną przychód ponad 1 mln zł z tego tytułu, nie zapłacą podatku solidarnościowego. 

Do podstawy opodatkowania daniną solidarnościową osoba fizyczna wliczyć powinna:

  • dochody opodatkowane według zasad ogólnych, m.in. dochody z pracy, działalności gospodarczej, emerytur, rent, wynagrodzenia z umów zlecenia i o dzieło, praw autorskich itp.;
  • dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych lub pochodnych instrumentów finansowych;
  • dochody z JDG lub działów specjalnych produkcji rolnej uzyskane w razie wyboru stawki liniowej w wysokości 19%;
  • dochody zagranicznej spółki kontrolowanej.

Na przykładzie: 

Pan Piotr uzyskał dochód wynoszący 3 500 000 zł. W takim przypadku musi on zapłacić 4% od 2 500 000 zł. (3 500 000 - 1 000 000 = 2 500 000 zł). 

Powiązane wpisy

Zakup od rolnika ryczałtowego przez vatowca - krok po kroku

Przedsiębiorca VAT kupujący produkty rolne od rolnika ryczałtowego musi sam wystawić fakturę VAT RR, zapłacić przelewem na rachunek bankowy rolnika, uzyskać podpisane oświadczenie, a następnie może odliczyć 7% zryczałtowanego zwrotu podatku VAT. Od 2026 roku faktura RR będzie musiała zostać wystawiona i przesłana obowiązkowo przez KSeF, co oznacza nowe wymogi - w tym konieczność, by […]

Faktura RR 2025 - kompletny przewodnik dla przedsiębiorców

Faktura RR to specyficzny rodzaj faktury VAT, który nie jest wystawiany przez sprzedawcę, tylko przez nabywcę produktów rolnych. Stosuje się ją w obrocie z rolnikiem ryczałtowym, czyli osobą fizyczną, która dostarcza produkty rolne bez obowiązku prowadzenia pełnej księgowości i nie jest czynnym podatnikiem VAT. Ważną cechą faktury VAT RR jest zryczałtowany zwrot podatku VAT w […]
 

Jak zaksięgować napiwki zostawione w restauracji?

Prowadzenie restauracji to nie tylko kreowanie nowych połączeń smakowych i serwowanie dobrego jedzenia. Aby biznes dobrze działał, należy zatroszczyć się o wiele innych jego aspektów. A napiwki to przecież jedna z najbardziej charakterystycznych cech tej branży. Są postrzegane jako forma dobrowolnego docenienia pracy, wkładu i zaangażowania kelnera, barmana itp. Ale w praktyce… rodzą wiele pytań.  […]

Nie chcesz niczego przegapić?

Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze aktualizacje księgowo-kadrowe na swoją skrzynkę mailową.