Jakie konto wybrać mając działalność gospodarczą?

Prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej w Polsce wiąże się z koniecznością posiadania rachunku bankowego. Wynika to z zapisów w polskim prawie oraz tego, że jako przedsiębiorca musisz regulować należności względem Urzędu Skarbowego oraz ZUS-u. Jednak w samych przepisach nie ma nic na temat tego, jakie konto - prywatne czy firmowe - będzie odpowiednie... a my chętnie rozwiążemy tę zagadkę!

Spis treści:

Czy Twoje dotychczasowe konto prywatne się nada? 

Konto prywatne - owszem, może być wykorzystane i nie ma przeciwwskazań do jego wykorzystywania, jednak tylko w przypadku mikroprzedsiębiorstw i małych firm. To w nich zazwyczaj przelewem opłacane są jedynie zobowiązania w Urzędzie Skarbowym i ZUS-ie. 

Konto prywatne to z pewnością oszczędność wynikająca z opłat związanych z prowadzeniem konta firmowego, o czym powiem w kolejnym kroku.

Wady i zalety konta firmowego 

Wadą rachunku firmowego może być jego koszt. Prowadzenie takiego konta wiąże się z opłatami wyższymi niż w przypadku konta prywatnego. Jednak użyliśmy słowa “może” ze względu na fakt, że koszty te nie muszą być wcale konieczne. Przed wyborem konta firmowego warto zwrócić uwagę na aktualne promocje lub z zasady darmowe rozwiązania. 

Ponadto, jeśli nawet pojawią się opłaty za prowadzenie rachunku, to można je rozliczyć jako koszt prowadzenia działalności. 

Oprócz powyższego przykładu, który - w zależności od punktu widzenia - może być wadą lub zaletą, konto firmowe ma również wiele profitów, takich jak: 

  1. oddzielenie transakcji firmowych od tych prywatnych, co szczególnie przydaje się w przypadku kontroli Urzędu Skarbowego, 
  2. dedykowane przedsiębiorcom produkty, narzędzia oraz instrumenty finansowe, 
  3. środki  dostępne na koncie firmowym, które są generowane z tytułu oszczędności, nie są objęte podatkiem od dochodów kapitałowych, czyli tzw. podatkiem Belki,
  4. możliwość wykorzystania opcji mechanizmu podzielonej płatności, czyli split payment-u. 

A skoro o urzędach mówimy…

…to jak wcześniej wspomnieliśmy - posiadanie rachunku firmowego wynika przede wszystkim z tego, że przedsiębiorcy są zobligowani do rozliczania się z US oraz ZUS-em w formie przelewu. Jeżeli podatnik prowadzi JDG, to zobowiązany jest do prowadzenia księgi rachunkowej lub podatkowej księgi przychodów i rozchodów, a rozliczenie i zapłata podatków następuje w formie przelewu. 

W przypadku ZUS-u mikroprzedsiębiorca może dokonać przelewu lub wpłaty w formie przekazu pocztowego. Pozostali płatnicy opłacają składki poprzez obciążenie rachunku bankowego.

CEIDG

Dlaczego tak ważne jest konto firmowe?

W procesie zakładania działalności gospodarczej konieczne jest wypełnienie formularza CEIDG-1. W rubryce 21 zapisuje się informacje o rachunku bankowym. Wówczas należy podać: 

  1. dane identyfikacyjne rachunku bankowego związanego z prowadzeniem działalności,
  2. dane identyfikacyjne rachunku bankowego niezwiązanego z prowadzeniem działalności. 

Dodatkowo podatnik może wskazać, że rachunek, który został podany w pierwszym polu, będzie jednocześnie rachunkiem do dokonywania zwrotu podatku. 

Niezwykle ważne jest, aby w CEIDG podać wszystkie numery rachunków bankowych powiązanych z daną działalnością gospodarczą. 

Podsumowując...

…jakie konto wybrać mając działalność gospodarczą? Prywatne, czy jednak firmowe? Szybka piłka - zdecydowanie rekomendujemy konto firmowe

Jest to z pewnością ułatwienie, dzięki któremu dostępny jest podział na prywatne i firmowe rachunki. 

Powiązane wpisy

 

Jakie stawki VAT obowiązują w gastronomii? Kompleksowy przewodnik.

Podatek VAT w gastronomii jest jednym z najważniejszych aspektów wpływających na ceny, kondycję finansowość i funkcjonowanie branży. Przez różnorodność produktów i usług gastronomicznych, stawki VAT w Polsce są częstym przedmiotem sporów z organami podatkowymi. Znaczenie VAT-u w gastronomii W Polsce prowadząc działalność gastronomiczną stosujemy trzy najważniejsze dla nas stawki VAT Stawki VAT w gastronomii Sprzedaż […]
 

Księgowość w restauracji – obowiązki właściciela, podatki i zarządzanie kosztami

Prowadzenie restauracji to nie tylko pasja do gotowania i dbałość o zadowolenie gości. To również szereg obowiązków formalnych, które każdy właściciel lokalu gastronomicznego musi spełniać. Od przestrzegania przepisów sanitarnych, przez obowiązek ewidencjonowania sprzedaży, aż po prawidłowe rozliczanie kosztów i zatrudnianie pracowników – każda z tych kwestii ma ogromne znaczenie dla legalnego i efektywnego funkcjonowania restauracji. […]

Jednoosobową działalność gospodarcza koszty - na jakie musisz być przygotowany?

Czy prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej jest naprawdę opłacalne? Sprawdź, jakie koszty mogą Cię czekać i jakie korzyści płyną z tego rodzaju biznesu. Czy naprawdę warto zdecydować się na samodzielne prowadzenie firmy? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!

Nie chcesz niczego przegapić?

Bądź na bieżąco i otrzymuj najnowsze aktualizacje księgowo-kadrowe na swoją skrzynkę mailową.